Informații utile locuințe

Află tot ce trebuie să știi despre acest tip de poliță urmărind acest ghid cuprinzător cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebari ale clienților noștri.

Întrebări frecvente


Da, așa ar fi recomandat. Polița de asigurare obligatorie acoperă doar riscurile care decurg din dezastre naturale: cutremur, inundații, sau alunecări de teren și doar în limitele sumelor de 10.000 EUR/20.000 EUR, în funcție de categoria constructivă a locuinței.

Însă, locuința poate fi supusă și altor riscuri (incendiu, explozie, inundație cu apă de la vecini, etc) care, daca s-ar produce, ar putea avea urmări dezastruoase.


Nu, polița PAD se încheie doar pentru clădire. Dacă vrei să-ți asiguri bunurile, va trebui să închei o poliță facultativă


Poți, dar nu îți folosește la nimic. Asta pentru că, la încheierea poliței de asigurare ești obligat să declari dacă mai există o poliță de asigurare încheiată pentru același bun. Orice bun poate fi asigurat la valoarea reală. În caz de daună, dacă bunul a fost asigurat în baza a doua sau mai multe polițe de asigurare, fiecare asigurator va răspunde proporțional pentru despăgubirea bunului avariat/distrus, numai până la concurența valorii reale a bunului în momentul producerii daunei.


Asigurarea obligatorie se încheie la valorile prevăzute de lege și diferă în funcție de tipul constructiei. Locuințele de Tip A (construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, caramidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic) se asigură la sume de 20.000 Eur, iar prima de asigurare anuală este de 20 Eur. Locuințele de Tip B (construcție cu pereți exteriori din caramidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic) se asigură la sume de 10.000 Eur, iar prima de asigurare anuală este de 10 Eur

Asigurarea facultativă se încheie la valoarea reală, de piață a clădirii. Este indicat ca suma asigurată să fie cât mai apropiată de această valoare. În caz de diferențe majore între suma asigurată a unui bun și valoarea lui reală, în caz de daună asiguratorul va aplica principiul proporționalității. Aceasta înseamnă că va despăgubi dauna cu același procent în care a fost asigurat bunul în raport cu valoarea lui reală, fără a se depăși valoarea reală a acestuia.


Dacă ești o persoană responsabilă, poți să închei o asigurare de răspundere a chiriașului față de proprietar. Aceasta te va proteja în eventualitatea în care ai fi responsabil de producerea unor evenimente care s-au soldat cu prejudicii (avarierea sau distrugerea bunurilor) pentru proprietar și pe care ar trebui să le suporți.


Incendiul, explozia, inundația cu apă de la vecini, accidentele suferite de proprietari cu ocazia producerii acestor evenimente. Cutremurul nu este un risc frecvent, dar, statistic vorbind, exisă o probabilitate destul de mare ca un cutremur mai puternic să se întâmple și nu cred că ți-ai dori sa fii surprins de un astfel de eveniment nedorit.


Te adresezi unui specialist Fabrica de Asigurări. Acesta îți va comunica de ce informații are nevoie pentru a putea obține oferte de la asiguratori. De regulă, se completează un chestionar în baza căruia asiguratorii vor evalua riscul și vor construi oferta de asigurare.


Inspecția de risc se face numai pentru locuințe cu valoare mare sau pentru locuințe încadrate în clasa de risc seismic mare. În rest, asigurarea se face pe baza declarației asiguratului.


Polița de asigurare facultativă nu este transmisibilă. În această situație se solicită asiguratorului rezilierea poliței si returnarea primei de asigurare calculată pro-rată pentru perioada rămasă până la sfârșitul perioadei de asigurare. Cumpărătorul va trebui să-și încheie o altă poliță și bine ar fi sa-l sfătuiești în acest sens, pentru a avea mai mult confort psihic în noua locuință.


În primul rând, te sfătuim să nu te lași intimidat de solicitarea fermă a băncii de a-ți emite polița prin reprezentanții săi. Să nu uiți că, la bancă, lucrează niște specialiști în creditare, nu în asigurări. De cele mai multe ori aceștia emit polițele pentru niște sume asigurate care nu au nicio legătură cu valoarea reală a bunului, așa cum ar trebui să se întâmple (conform legii). Apelează la specialiștii Fabrica de Asigurări pentru a-ți construi o poliță de asigurare care să respecte și cerințele băncii, dar să satisfacă și nevoile tale de asigurare a bunului. Te consiliem astfel încât, în caz de daună să fii protejat, nu resemnat că, oricum, asigurarea ai facut-o pentru că era impusă de bancă.



reCaptcha failed !