Informații utile RCA
Polița RCA - Asigurarea de Răspundere Civilă Auto - este o asigurare obligatorie care te protejează financiar în cazul unui accident auto. Află tot ce trebuie să știi despre această poliță urmărind acest ghid cuprinzător, cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale clienților noștri.
Întrebări frecvente despre polița RCA
Pe ce perioadă se poate încheia asigurarea RCA ?
Asigurările RCA se pot încheia pe orice perioadă de la 1 lună la 12 luni, multiplu de o lună.
Ce reprezintă sistemul bonus-malus?
Sistemul bonus-malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus şi 8 clase de malus; clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare.
Perioada de referinţă este anul calendaristic anterior datei de intrare în vigoare a contractului RCA. Pentru aplicarea unui malus sunt luate în calcul evenimentele pentru care este plătită o daună în perioada de referinţă, în care se reţine responsabilitatea totală sau parţială a conducătorului auto.
Clasa de bonus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.
Dacă în perioada de referinţă sunt înregistrate daune plătite, asiguraţii sunt penalizaţi prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare prin penalizarea cu două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire.
În situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, asiguratul beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele; la data intrării în vigoare a prezentei norme, reînnoirea contractului de asigurare încheiat de către persoanele fizice care deţin mai multe vehicule se încadrează în cea mai favorabilă clasă de bonus-malus corespunzătoare istoricului de daunalitate al asiguratului.
În situaţia în care un asigurat persoană juridică deţine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul în parte.
Tarifele din ofertă sunt calculate cu bonus/malus?
Calculatorul RCA Fabrica de Asigurări afişează tarifele RCA calculate cu bonus/malus. În tabelul de mai jos vă prezentam dinamica coeficienţilor de ajustare a primei de asigurare conform sistemului bonus-malus.
Clasa bonus-malus Coeficient aplicat asupra primei de asigurare % B8 50 B7 60 B6 70 B5 75 B4 80 B3 85 B2 90 B1 95 B0 100 M1 110 M2 120 M3 130 M4 140 M5 150 M6 165 M7 170 M8 180
De ce există diferenţe la tarifele RCA de la o societate de asigurare la alta?
Fiecare societate de asigurare îşi poate stabili tariful în funcţie de anumiţi factori: tipul autovehiculului, vârsta asiguratului, locul înmatriculării autovehiculului , modul de utilizare a autovehiculului, etc. Condiţiile generale şi limitele de despăgubire rămân aceleaşi, indiferent de prima de asigurare: 6.070.000 Euro - pentru vătămări corporale şi deces; 1.220.000 Euro – pentru pagube materiale.
Cum ştiu că sunt cele mai mici tarife?
Asiguratorul RCA practică aceeaşi primă de asigurare, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat, indiferent de canalul de distribuţie utilizat .
Ce riscuri acoperă asigurarea RCA?
Riscurile acoperite de poliţa RCA sunt următoarele:
vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
prejudiciile datorate lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
cheltuielile de judecată făcute de persoana prejudiciată;
cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, aparţinând terţului păgubit.
Ce reprezintă Cartea Verde?
Asigurarea "Carte Verde" este o asigurare de răspundere civilă auto valabilă numai în afara teritoriului României. În baza acestei asigurări se acordă despăgubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească pentru distrugerea de bunuri sau vătămarea corporală ca urmare a unor accidente de circulaţie petrecute în străinătate. De asemenea, se acordă despăgubiri şi pentru eventualele cheltuieli făcute de asigurat în procesul civil. Cartea Verde este inclusă în asigurarea RCA.
Începând cu 1 iulie 2020, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România( BAAR) a hotarât şi înştiinţat toate celelalte ţări membre ale sistemului Carte Verde că poliţa nu mai este de culoare verde, ci albă, printându-se pe o foaie A4 normală. Puteţi consulta informaţia oficială: aici
Prin urmare, dacă veţi călători în afara ţării, trebuie să aveţi asigurarea printată pe o foaie A4 albă, normală.
Pe teritoriul României poliţa se poate prezenta şi în format electronic.
Ce ţări NU acoperă Cartea Verde?
Ţările excluse din Cartea Verde sunt evidenţiate în oferta comparativă şi diferă de la o societate la alta, în funcţie de tipul proprietarului vehiculului, de tipul vehiculului sau de tipul de înmatriculare .
La ce îmi foloseşte Constatul Amiabil?
Constatul amiabil creează cadrul juridic prin care se simplifică procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce îndeplinesc următoarele condiţii:
există cel mult 2 vehicule implicate;
nu există vătămari corporale;
cele 2 parţi implicate se înţeleg.
Prin urmare, soluţionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nemaifiind necesară implicarea poliţiei.
Formularul de Constat amiabil poate fi descărcat de aici.
Care sunt companiile de asigurări autorizate să încheie poliţe RCA?
Societăţile de asigurări autorizate de ASF să încheie poliţe RCA sunt:
S.C. Allianz - Țiriac Asigurări S.A.
S.C. Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A.
S.C. Axeria Iard S.A. Lyon - Suc. București
S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.
S.C. Generali România Asigurare Reasigurare S.A.
S.C. Grawe România Asigurare S.A.
S.C. Groupama Asigurări S.A.
S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
Unde îmi pot verifica valabilitatea poliţei RCA?
Poţi verifica valabilitatea poliţei intoducând seria de şasiu sau numărul de înmatriculare ale vehiculului pe site-ul: https://www.aida.info.ro/polite-rca
Care sunt amenzile în cazul în care nu am o poliţă RCA valabilă?
În cazul în care sunteţi implicat într-un accident sau oprit de polițiști pentru un control de rutină, lipsa asigurării RCA vă va scoate din buzunar o amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 2.000 de lei. Această sancțiune este prevăzută în articolul 37, aliniatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurările auto. Potrivit acestui articol, polițiștii „vor decide reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării”.
Un alt risc la care sunteţi expus în lipsa asigurării obligatorii este asumarea responsabilităţii financiare pentru daunele produse în cazul unui accident. Costurile de reparaţie vor fi destul de semnificative.
Cum plătesc asigurarea RCA achiziţionată online prin
Fabrica de Asigurări (www.fabricadeasigurari.ro)?
Plata se poate face cu cardul, prin sistemul securizat de plată online Netopia Payments;